寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 4082|回復: 16

我想問下我隻狗狗係咪有疥虫病? [複製鏈接]

發表於 昨天 21:57 |顯示全部樓層

我想問下我隻狗狗係咪有疥虫病?
耳仔勁DIRTY!又有結蕉..
又成日OUR..我以家幫佢地滴左FRONTLINE PLUS
有無方法可以E?        

發表於 昨天 21:57 |顯示全部樓層

結蕉係米指狗仔耳仔ga邊邊,有好似結蕉咁ga黑邊?
介癬同真菌好似,介癬如果只係耳仔有咁就係耳介,狗仔會耳痕,搖頭,甩毛,因為會好痕狗仔就會不停咁r
所以就會引起發炎同埋會好痛,係要睇醫生ga,因為介癬會慢慢咁擴散,慢慢就會變全身都係
如果係真菌,一開始會見到狗狗耳仔邊邊甩晒毛,而且結蕉會圍住耳仔邊生,都係會擴散
而且有以上兩種病都會令耳仔發炎,好污糟,有臭味,同有好多分秘物,如果分秘物係黑色,咁耳炎就好嚴重ga啦
真菌or介癬都係手尾好長ga皮膚病,用一般皮膚藥水同沖涼液係對佢冇幫助ga
一定要帶狗狗去睇醫生,而且因為會有耳炎,醫生會開耳膏俾你幫狗狗滴,而且重要幫狗狗了耳仔ga

發表於 昨天 21:59 |顯示全部樓層

re:LING
咁既情況下可以打第2支預防針嗎?!!!?         

發表於 昨天 22:00 |顯示全部樓層

唔可以打預防針住,要好返先打         

發表於 昨天 22:00 |顯示全部樓層

re:LING
咁打個D疥癬虫針要打幾多針架?
而且有無好E生介紹???同埋佢地耳仔有好多黑色既耳X...
因為我唔識幫佢地抆耳毛..可以無幫佢地洗耳仔..
同埋點解佢地點解會有既..明明無出過街>_         

發表於 昨天 22:01 |顯示全部樓層

其實呢d皮膚病,真菌,介癬蟲,都係人畜共通傳染,姐係狗狗冇出過街,都可以由出過行ga主人身上傳染到
姐係主人身上有介癬蟲ga卵,痴到狗狗身上,咁狗狗就會有,而真菌呢有時人ga頭會好痕而且好多頭皮
r完頭再摸狗狗,咁狗狗身上就會有,但唔會馬上發出黎.只係時間問題
其實本身狗狗身上都有真菌呢樣野,只係佢發定唔發,一發左就一世都會有
係唔會斷尾,可能好返過2~4個月又發,因為我隻狗狗都有,醫生同我講過呢隻菌可以生存20年         

發表於 昨天 22:02 |顯示全部樓層

你要記住,摸完狗狗要洗手,因為兩種皮膚病都會傳人,人有就會傳狗
如果係真菌摸完狗狗就摸頭,個頭就會好痕好多頭皮,但用去頭皮洗頭水就可以好返,介癬蟲就會令人皮膚紅同痕,2個星期到會自己好返
狗狗有呢兩種皮膚病係唔洗打針ga,但要醫2個月到,食藥,沖涼,主人重要叫醫生教你幫狗狗了耳仔,因為佢已經有耳炎
建議主人帶狗狗去愛協睇         

一定要學識幫狗狗了耳仔,我隻狗狗一樣都有中耳炎,初初佢耳仔會好痛,唔俾掂
但一定要了清晒先可以滴耳藥,如果佢反抗得西利,可以叫多個人幫你禁住佢,一日最少要了一次,狗ga耳仔係'J'字形,用狗用棉花棒放入狗狗耳仔到
打直一直落可以向前可以向下但唔可以向後,姐係狗狗身體位置ga方向
因為戈到係耳膜,可以到時叫醫生試一次俾你睇         

真係5該晒你阿^^!
我今日帶左去睇/_
佢叫我要打針..打左1支.重話每7日就要再打..打足4-6針"
佢又無5藥我d bb食..因為養2隻的關係..
請問洗耳水要自己買就ok定係e生開?
我的bb只打了第1針..可以自己幫佢沖涼嗎?_?         

發表於 昨天 22:03 |顯示全部樓層

你睇要打針!應該幾嚴重啵,但打針可以快d好返
你有兩隻狗記得要分開佢地,如果唔係兩隻都會有
沖涼可以自己幫佢沖,佢有話狗狗係介癬定係真菌嗎?
戈隻唔係洗耳水黎的,係耳仔藥膏,滴得夠入佢係唔會整得返出黎ga
你去睇下有冇一隻OTIVET呢隻耳膏賣,冇就叫醫生開俾你,我隻狗都用呢支好,上邊有隻哥基係到
你學識左點了耳仔未?