寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 3299|回復: 10

貓貓冇精神! [複製鏈接]

發表於 昨天 23:08 |顯示全部樓層

我的貓貓剛領回來才二個月大..
不知是不是到家的第一二天我給吃濕糧
現在他不肯吃乾糧...>

發表於 昨天 23:09 |顯示全部樓層

The cat is sick!              

發表於 昨天 23:10 |顯示全部樓層

留意佢o既大小便正唔正常,有無飲水,最好帶佢睇睇醫生              

發表於 昨天 23:10 |顯示全部樓層

因為你第一日都比左濕糧他食,so他不肯吃乾糧
不用擔心!
我家的喵喵係:一整天都在睡...又不玩..~
吃了便睡...一天睡好多小時...好睡沒精神一樣的~              

發表於 昨天 23:12 |顯示全部樓層

佢日日都有大小便..
不過唔知係唔係餵佢食左d 杜蟲藥..同埋...我媽比左d 人食既魚佢食..
so..呢一兩日都有疴"爛"屎..不過岩岩見到好似冇咁爛low..
仲..訓左點郁佢d 手腳都唔理我..= =         

發表於 昨天 23:15 |顯示全部樓層
1.如果你隻小貓每日訓既時間係大約16小時既話
咁就應該冇問題!!
貓貓每日既睡眠時間都會比人長
16個鐘係佢地正常既睡眠時間
但佢地唔會一次過咁訓
通常都係食完就玩下,玩玩又訓...

2.你隻貓宜家係淨係肯食濕糧定係咩都唔肯食?
如果佢咩都唔肯食,又冇心機玩,又真係訓得特別多,加埋佢疴咖哩
咁佢就應該係病左啦...要快d去帶佢去睇e生!!唔好拖!!
但如果佢淨係唔肯食乾糧都唔可以嫁~
因為貓貓主要既糧食始終係貓餅,其餘既食物都唔能夠俾到佢所需既營養
特別係人既食物!!人同貓所需吸收既營養都唔同,但因既食物始終比貓糧美味,
為食既貓咪一旦食慣左就會唔肯食返自己d野
到時有可以會導致佢營養不良,所以記得盡量唔好比太多人既食物佢!!

如果你想佢食番乾糧既,可以試下每次o係佢d濕糧度加小量貓餅撈埋佢
每1,2次加一成,3,4次既時候加兩至三成,
一路咁加落去直至完全換成貓餅為止!!
另外要注意既係,有d人食得既野,貓食左都可能會中毒,唔舒服等..
就例如朱古力咁,千萬唔好俾貓咪食!!食左係會中毒
人飲既牛奶亦有可能導致小貓腹瀉

如果食物有油既話,會令小貓d毛脫落!!
(記得叫你媽媽整魚佢食時唔好落油!!就咁乾煎就好啦~蒸同煮都ok)
因為d油會留o係佢條(利)度,如果佢用呢條利去清潔佢身體,
就會令佢甩毛同有皮膚病嫁啦!!
食得味精多都可能會令貓咪脫毛,所以盡量唔好買超市d貓糧俾貓咪食!!
一般超市買d貓糧味精都比較多
佢而家疴咖哩都有可能係同食錯野有關係嫁~~      

你隻小貓都有可能係初到貴境,唔適應同唔開心
你或者為佢安排一個舒適既小地方佢休息下啦         

總覺得係好奇怪low..
佢一肚就識得叫我地比野食佢...係除左乾糧..其他..人食既同濕糧都食
佢而家冇疴爛屎....係成日都訓同唔玩...
引佢玩唔玩...反而走過黎我撒嬌要我摸佢...不過又好快訓..
搞到我都唔知佢係病定點...
會唔會係呢幾日都冇食乾糧同食左人地既野先會好似病左咁..營養不良?         

咁佢疴爛屎可能係o個日食錯野都唔定..
不過佢識喵你俾野佢食又唔肯食餅就好明顯係佢口味既問題,咁就快d試下撈餅佢食啦
你有冇試過用毛毛棒同佢玩?
小貓通常對d旭下旭下既野(特別係左右左右咁..有規律既旭動)係會毫無抵抗力,見到就會忍唔住,會以好似原野d獅子老虎預備撲向獵物既姿態對準目標,然後就會撲埋去捉住佢既獵物...
如果佢對毛毛棒都提唔起興趣,佢都有可能係病左,又或者係心情唔好啦
咁你就要盡量安撫下佢,如果見佢真係好唔正常就要帶佢去睇醫生啦~         

發表於 昨天 23:16 |顯示全部樓層

帶佢睇醫生~