寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 3383|回復: 11

其實貓貓食三餐 定二餐 [複製鏈接]

發表於 昨天 17:21 |顯示全部樓層

而且你有冇放小食落去0的糧度? 貓貓好似小朋友咁, 有0的貓貓知道有小食0係糧入面, 佢地就會食多好多. 同埋, 係咪貓貓隔好耐先吃第二餐? 如果係, 咁即係話第一餐佢吃得唔夠, 咁主人就要留意清楚貓貓一日究竟要吃幾多糧, 再而分開兩餐. 慢慢來, 我都係到0的貓貓成 6 個月先開始摸索到佢地0既食量. ^^         

發表於 昨天 17:23 |顯示全部樓層

至於罐頭, 其實唔建議俾貓貓吃太密, 因為罐頭濕, 吃完後會有比較多剩餘物留0係貓貓口腔, 好容易造成口腔問題, 如蛀牙, 牙周病, 口臭. 而且罐頭係軟的食物, 貓貓吃得多, 牙力都少0的, 且香口, 好容易養成唔肯吃乾糧的習慣. 所以, 如果貓貓吃罐頭吃得密, 主人最好勤力0的幫貓貓擦牙, 咁可以減少患口腔病的問題.         

發表於 昨天 17:26 |顯示全部樓層

我自己就大約1個月先餵1罐罐頭俾貓貓吃 (過節及生日咪多一罐囉! ^0^), 一隻貓大約 1/3 至半罐, 撈埋少許乾糧俾佢地吃, 佢地都食得好開心.         

發表於 昨天 17:27 |顯示全部樓層

有剩餘的罐頭, 我會將濕糧放落隻碟仔度, 因為開0左0既罐頭唔好留0係鋁或鐵罐入面, 會影食物質素. 之後用保鮮紙包好, 放入雪櫃. 到要吃時就拎番出0黎, 冬天時會放入微波爐叮15秒左右, 少少熱就可以, 香味都可以散出0黎. 但夏天我就唔會叮, 從雪櫃拎出0黎後就咁放一陣就俾貓貓吃, 太熱天氣時我會就即刻俾佢地吃, 當冷盤咁俾佢地吃. 因為太熱或太凍貓貓都係唔肯吃, 佢地要吃室溫0野的.
不過罐頭開0左後唔好隔太耐先俾貓貓吃喎, 最好 2 , 3 日耐俾佢地吃完, 咁就新鮮0的啦! ^^         

發表於 昨天 17:28 |顯示全部樓層

我養了兩隻英短, 都是由兩個多月開始養至今兩歲幾,
非常健康, 每年除了年檢外, 全年健康, 無病痛.
現在一隻5.5KG重, 另一隻4KG重.
以下是我的餵食習慣 :
罐頭 - 早晚各一匙
乾糧 - 長期供應
水 - 任飲
我習慣每晚同佢哋做五至十分鐘運動,
同佢哋玩捉波波或跳高遊戲.              

發表於 昨天 17:28 |顯示全部樓層

你的貓貓係乜0野品種? 如果係布偶、Pixie Bob, Maine Coon 呢幾類大種貓, 咁佢食晒都ok 0既, 因為係大種貓, 食量相對0黎講都會多0的. 但如果係其他貓, 如唐貓, 英短, 摺耳等呢0的品種, 就小心佢吃得過多. 因為呢0的貓貓身型唔會太大, 如果吃得太多就好容易過肥, 咁就好唔健康啦!         

發表於 昨天 17:29 |顯示全部樓層

我d貓寶貝 係食自助餐既.
豆豆(乾糧)24小時全日供應,
大廚推薦(罐頭濕糧 or 新鮮魚)
冬天早晚各一次.
夏天晚間一次only.
清水全日供應,每日最小換兩次.
貓貓食飽會去玩去"訓", 鍾意就食兩粒, 唔同狗 唔會食過飽.
自助餐最好. 配合"曬"貓自由自在的性格,
有時(我)要OT, 或有事夜左返歸, 貓咪都有野食.
自助餐最好.              

但係我尋晚好似你地咁放多D糧落去(3大匙羹)落去~~佢竟然一次過食晒喎~~~應該點算呢? and我想問貓罐頭,一餐咪食唔晒一罐既~~咁你地會點處理開左但未食既罐頭?係咪放落雪櫃,下餐要食就用微波爐叮番熱比佢呢??
thanks~~         

我貓咪4-5個月,應該食二餐定三餐??同埋份量多少??        

4餐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!