寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 2182|回復: 4

貓貓想出街?! [複製鏈接]

發表於 昨天 11:42 |顯示全部樓層

近來發現貓貓成日都坐o係屋企大門
一開門就出去走廊碌地
出面太多灰塵 所以唔會開門俾佢出去
究竟 係點解既?
同埋 呢兩日發現貓貓唔用貓沙(平時佢都會用)
去床上面去廁所
貓貓已經絕育 同埋 貓沙屋都好乾淨
咁樣 又係咩原因呢??
係唔係因為唔俾佢出門所以心情唔好?
如果真係心情唔好而o係床上面去廁所
又有咩方法解決佢心情唔好既問題?
唔該哂!!!!!!!!!!!!!!!!!        

我的貓都會甘,
如果貓系其他地方痾...系米你少陪你的貓玩?貓貓會向你投訴,貓不會講話,4圍大小便就是最好投訴              

唔..那我覺得你的貓貓一係就想引起你的注意,或是出面有東西吸引着它才出去,若是出面有東西吸引着它,那就沒話可說,但如果小貓想引起你的注意的話,那可能牠覺得你不太留意牠,你就要花一些時間來陪陪牠了令牠覺得自己在主人心目中的地位是很高的。其實貓貓是很小氣的,若牠發現你好像只疼愛別的小貓或不太理會牠,牠可能會做出一些令人討厭的事,例:到處抓東西、到處大小便等,目的是希望能引起主人的注意呢。貓貓是很愛乾淨的,若牠沒有特別的原因,是不會隨處大小便的,那你應該檢討一下自己有沒有盡了做主人的責任(請不要見怪)..
如果貓貓心情唔好,你可以給牠吃一些貓罐頭或和牠玩玩具啊~
希望能幫到你吧^_____^              

發表於 昨天 11:43 |顯示全部樓層

係呀,貓係想出街架,我見過外國片介紹貓貓,佢係會自己夜晚出去四圍盪,然後揾自己有興趣嘅嘢玩,例如小鳥,老鼠,然後抓死佢唯止,所以又稱佢哋係最佳獵人,因為佢哋係識爬樹,爬窗,好窄嘅地方都可以行嘅,外國啲人仲喺自己度門開過一個小門,專比佢哋出入嘅.
但係香港地係大廈林立,貓貓係唔識認路返屋企架啦,唔通叫佢哋搭LIFT禁幾多字返屋企咩,所以有空你可以帶佢出街,或者抱住佢哋望窗外景色,佢哋真係好留心望窗外景色架.
我貓貓都會成日吼我返嚟,大模施樣由門走出大廊睇吓啲人睇吓景,係八卦及好奇心囉,但係太污糟我都冇比佢出街,所以有時間我都帶佢出街同抱佢睇窗外景色.
我貓貓都試過唔用沙盤,佢通常會就地嘅,但係都係抗議沙盤太污糟啫.
你沙盤係唔係太污糟呀,沙盤耐不耐都要用漂白水洗吓佢,好易啫,用清潔液洗沙盤後,倒啲漂白水刷吓佢過清水就得架啦,花王漂白水喎.      

發表於 昨天 11:43 |顯示全部樓層
貓本身就係野生動物,
所以想出街好正常,
係外國同日本都好多人會帶貓行街。

我自己都會每星期帶貓貓上山散步,
最緊要係全程帶住貓帶,防止走失。

呢隻係我隻貓。