寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 2820|回復: 9

貓貓大脾氣 [複製鏈接]

發表於 昨天 22:44 |顯示全部樓層

我的雌性貓貓現在一歲四個月大,在六個月時已做了絕育手術,在手術到兩個禮拜前都沒有什麼問題,不知為何牠現在有很大的脾氣,點一點佢都不許,動不動就"fi fi"叫?
1)看牠好像肥了,是不是有左bb,但已做絕育,見佢行路好像沒有以前的敏捷,也不跟另外一隻貓追逐
(牠是有少許肥,食Royal c:fit32(幼貓) 而且我另外有一隻雄性的貓貓,但一起做了絕育在半年前)
2)又向雄性的貓貓大發脾氣,fi fi 聲,我最怕佢係有左bb,如果真的有是否有可能,因已經做了絕育大半年,
3)是不是到了一歲以後的雌性貓貓會這樣呢?
我的雌性貓貓是異短,男的貓貓是波斯
唔該大家幫忙!!!

發表於 昨天 22:45 |顯示全部樓層

做左節育手術就應該唔會有bb,如果真係咁唔好彩有左的話,我建議你去獸醫管理處投訴.會唔會俾佢覺得你大細超偏心,所以就唔同另一隻貓玩.貓好得意咖,佢地會好似小朋友咁,如果你經常唔係屋企,佢會做啲特別嘢嚟等你注意佢,你諗下你自己最近有無對佢疏忽左,多啲時間陪下佢,同埋俾佢知道你一視同仁,佢就唔會惡咖啦.              

發表於 昨天 22:46 |顯示全部樓層

貓貓的性情突然大變
可能同病有關
如果你完全唔知道貓貓發生甚麼事的話
最好帶貓貓去睇醫生
有些醫生的經驗和閱歷是特別豐富的
可以憑貓貓本身的行為而找出答案
當然最穩妥的還是詳細地驗一次血
以確認貓貓的肝腎或血液有沒有問題

發表於 昨天 22:46 |顯示全部樓層

貓貓做了絕育手術,有很大的脾氣              

發表於 昨天 22:47 |顯示全部樓層

貓貓突然脾氣轉壞,可能的只有幾個,
1)你諗諗近日你有冇忽略左佢,又或者有接觸過其他動物,貓貓對這方面好敏感.當佢發覺到做主人的有些些唔係仲鐘意自己,佢地會即時用行動話比你聽ga,貓貓女的妒忌心會比較重的.
2)如果貓貓有病?佢近來有冇d地方唔妥,例如:冇胃口,冇精神,鐘意收埋自己一二邊,唔鐘意出嚟,這些都是貓貓有唔妥ge地方的表現方式嚟
3)貓貓已經絕育,看你的日子計算都有八個月la,正常嚟講,做左絕育手術的貓貓係冇可能有bb,因為卵巢都割左,點生bb哩
4)royal Canin  fit 32 係纖體減肥糧,唔係幼貓糧嚟,仲有一樣亦要留意,天氣轉變都會令貓貓唔多活動的.
有陣時貓貓心理病,同我地人類都係差唔多ga咋,如果你想試試貓貓係唔係唔舒服,你可以搵一d吊吊吓ge嘢引佢,好似吊吊金魚或老鼠,甚至乎一條繩都得,總之响佢面前吊吊吓,冇病ge貓貓會有興趣同你玩撲激遊戲,有病ge會唔採你,這時候就要去睇醫生la      

發表於 昨天 22:47 |顯示全部樓層

我見貓貓的胃口沒有問題,大小便也很正常,唯是沒有之前的活躍,但我用毛毛條同佢玩,佢就初初跟我玩,玩玩吓就無心肌,我致電問診所護士,她們說有可能貓貓被嚇親,因為如果牠不妥當通常不會"FI FI"的嚇人,只會叫聲的,不知是否正確.         

發表於 昨天 22:48 |顯示全部樓層

我覺得姑娘講得都頑合理,我貓貓未試過FI我,不過唔開心就會唔採我,行過就用手拍我,以示對我的抗議,嗨,每隻貓貓ge不滿情緒表達都唔同,你不如慢慢用玩具及細細聲同佢傾計,例如:
喂:妹妹,咁咩嘢呀,唔開心?
即同佢講吓d嘢,等佢感覺到你ge關心,唔好睇小每日與貓貓傾計的幾廿秒,對我們人貓溝通中起好大作用的.我周不時都係咁,一路打電腦一路同佢地講嘢.
〔我啱啱先八左你ge問題比佢地聽,不過今次係我自己同自己講,因為佢地全部都係做僅豬仔zzzzzz〕         

發表於 昨天 22:50 |顯示全部樓層

診所姑娘講得冇錯,這情形下的貓貓是受驚了,可以係環境,可以係事物,例如有新傢私加入或搬移都可以令貓貓緊張及不安.試想想你家近來或附近有冇變動或者裝修之類.例如新成員的加入等等,這種種亦都可以令貓貓情緒緊張的.而且貓貓已經絕育了大半年有多,點會有生bb的可能.
貓貓的fi fi聲,是表示貓貓正處於戒備及緊張狀態,有嘢令貓貓唔可以安心,所以用此來表達心情.
如果係ge,問題不難解決,你只要用輕聲同貓貓講嘢,然後用手摸摸貓貓的面頰,這可令貓貓鬆弛緊張的神經,然後試圖抱抱貓貓,如貓貓反抗就唔好免強,重複試多幾次就可以了.另外在逗牠時放d牠平時喜歡的小食給牠吃.
放心,貓貓是受驚了,只要細心開解就得.

發表於 昨天 22:51 |顯示全部樓層