寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 2152|回復: 3

貓貓絕育問題 [複製鏈接]

發表於 昨天 13:28 |顯示全部樓層

我隻貓仔現六個半月大,我想問咩時候同佢絕育最好?因我聽過話過早絕育會影響陰莖發育,大咗容易有泌尿結石問題?話各位比下意見,thx!        

發表於 昨天 13:32 |顯示全部樓層

貓仔六個月至一歲可開始適合同佢絕育,我無聽過話過早絕育會影響陰莖發育喎!!! 我反而聽過話過遲絕育(成貓時)會影響他們心情,因他們巳懂求偶後才同他絕育,他們會吾開心同常睡覺, 在他們仍是幼貓時絕育,能保持他童年活潑喎! 絕育會幫助減少泌尿結石形成及比正常長壽的,不過要多留意因絕育會增食,小心過肥就真!!!              

發表於 昨天 13:35 |顯示全部樓層

如果要替貓貓絕育的話, 早絕育比遲絕育為好.
美國 University of Florida 做過的研究, 將3隻貓貓做一項研究, 1隻係7星期已絕育, 1隻7個月大未發情時絕育, 另一隻到第一次發情後才絕育, 結果, 第1及第2隻貓貓發育良好, 第3隻的因為發過情所以瘦少少.可見早絕育的貓貓比遲絕育的貓貓健康, 病痛都少0的. 但就冇報告寫過或過早絕育係會令陰莖發育有問題. 如之前所講的3隻貓, 到最後都冇因為絕育而令患泌尿系統的病而增加. 所以可以放心.
(如果貓貓吃得太多太咸的貓糧而又唔飲水的話, 咁就會令貓貓容易患上泌尿系統問題呢!)
雖然, 早絕育係好事, 但都唔好太早, 因貓b太細個, 未必承受到麻醉藥的藥力, 但太遲, 如6個月大之後, 貓仔就會開始發情, 佢0既荷爾蒙令佢識有掙地盤同要繁殖的意識, 咁貓仔就會開始周圍撒尿以作為地盤標記, 亦會成日叫到好慘好嘈, 且會想走出街想搵貓女. 貓公0的尿好臭, 而且洗極都去唔清陣臭味!! 所以最好係0係3至6個月時幫佢絕育. 一來佢身體健康, 可以承受到麻醉藥的藥力, 二來佢未發情.
因為, 即使已做絕育手術, 有0的貓貓仍有記憶自己會霸盤, 要撒尿作標記, 就算做0左絕育手術, 呢個情況依然0係度, 咁主人就要忍耐, 忍受同處理了.
所以, 如果你的貓仔係未發情, 而你又想佢絕育旳話, 咁就快0的啦!! 因為貓仔一發情, 都麻煩呢!! >.< 我一隻仔就係佢發0左情先做手術, 唉... 搞到成間屋都係一陣臭尿味, 個陣味點洗點抹到清唔到, 我已經用漂白水加滴露, 再曬同吹足成個星期, 陣味都仲0係度... 可能有0的主人接受到, 我就唔得了!!
所以, 還是盡早絕育吧! ^^"      

發表於 昨天 13:36 |顯示全部樓層