寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 1972|回復: 6

養魚的水要如何打理? [複製鏈接]

發表於 昨天 19:08 |顯示全部樓層

養水= 除氯
養水只是一個程序,你先盆開打所需份量既水儲起,
然後把水放一晚夜, 水中的氯氣會釋出,第二日就
可以放入魚缸.
我初衫都有放沙, 但因污漬物很客易與沙混在一起,
及換水比較麻煩, 所以耍改清缸 小裝飾.  
我每星期換 1/3  兩次, 將1到個半月換濾水裝置一次
都養了差不多半年.
我的缸約 18 cm  ( H ) x 15.5 cm ( W ) X 23 cm ( L ) 共
養了 5 條大孔雀   2條 BB 孔雀  1條珍珠鼠 1條
貓紋的貓科魚. 我懋現你的魚缸比我的還小. 我想你最
好養 3-4條孔雀              

發表於 昨天 19:09 |顯示全部樓層

養魚無錯係要養水,
講真養水係無咩點樣既方法可言,
只係開定一盆水放係任何地方,放一至兩日就得,
主要係唔比佢係水管內停留,咁水中既氯氣就可以離開,
無咩特別~
「每次換水要落食鹽」絕對係錯!!
落鹽主要係因為想消毒,你洗缸時可以咁做,
另外就係如果魚隻有爛尾或白點病時,你亦可以落鹽幫助,
但係正常落鹽係無咩用處,亦對魚隻有一定影響,
因為淡水魚唔能夠養係鹽水中~
新魚缸主要係用清水洗刷一下就可以,
想更清潔就落少少鹽連水浸一晚~
另外有人會落硝化菌,不過我唔建議你落,
雖然硝化菌有利生物,但係造成水白既情況可以好長久~
養水養一日就得,如果想安全d,兩日都可以~
新養魚而個缸係散缸,唔係套缸的話,
咁你就需要濾水器,魚缸燈自己選擇買唔買,
單養魚就唔係太有需要,除左晚間照明外~
一般標準係一升水養一條魚,
你可以自己計計 :
長x寬x高(cm)./.1000=水(升)
水草同沙係唔需要,但係可以落,
沙唔建議用,因為沙粒會積聚魚屎,你養孔雀就更加唔好,
孔雀魚好易因為水質而死!!
水草就睇你個人,但係水草要養份先種到,你唔落水草泥唔得,
但落水草泥又養唔到孔雀,因為水草泥屬弱酸性質~
通常專業養魚既人都只會清缸養孔雀,姐係唔放底材,
咁樣就可以清楚觀賞到條魚,而且比較易控制水質~

發表於 昨天 19:09 |顯示全部樓層

因為養魚的水是保持生活的,水草是來裝飾的。              

發表於 昨天 19:11 |顯示全部樓層

水草good = 水good              

發表於 昨天 19:12 |顯示全部樓層

水草好唔代表水好,部分陰草係惡劣環境下仍可生長,
而且水草所需係養份,水質好與否,對其影響不大,
而魚唔係需要養份,係要水質水溫等穩定,所以兩者唔能夠混埋一談!!
水草可以話係裝飾,但係如果你種到水草可以嘔泡,
咁佢就可以提供埋氧份,亦有研究指部分水草可以減低有毒物質,所以缸中種有水草,
有助養魚~         

發表於 昨天 19:14 |顯示全部樓層

我已計過你個缸,
我估計你果個應該係一隻手掌都拎得起果隻打魚缸,
你養一對孔雀係無問題既,
不過魚缸實在太細,唔太適宜養魚,你最好買返個大d既魚缸,
你依家個缸大小細係 : 4" x 6" x 3"
人地用黎養一條鬥魚所用既缸仔黎!!
得1.xxL水,唔足夠養好多魚~         

發表於 昨天 19:15 |顯示全部樓層

d人話養魚先要養水,但係點樣養又唔講,養幾耐,每次換水係咪都要落食鹽,新魚缸要做D咩,養水幾耐可以落魚,要買d咩????我個缸係11cm(高)X15sm(闊)X8sm(長),可以養幾多條魚(孔雀魚果d),要唔要水草呀沙呀果d,要的話點打理?