寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 2271|回復: 4

我隻貓貓係異國短毛貓... [複製鏈接]

發表於 昨天 23:27 |顯示全部樓層

我隻貓貓係異國短毛貓,
佢係我朋友岩岩比我既,
佢已經有一歲半,
係囡囡~
佢可能係新環境唔舒服,
所以好廋,
其實佢我朋友個到都唔係好食野,
因為我朋友果度有2隻養開既貓,
果2隻貓成日佢,又打佢,
攪到佢唔肯食野...
我想問下點樣先可以令佢食多d野?
同埋佢有2,3日冇大便,
今日無端端去佐3次,
最後果次仲係爛屎tim...
隻貓貓今日又訓佐好多,
可能係比我10歲既細佬玩佐好耐,
好攰(累),
所以要訓
我真係好擔心貓貓,
好驚佢有事,
可唔可以講下貓病同死之前會點,
等我可以預防同準備.
THX~~~!!!        

發表於 昨天 23:27 |顯示全部樓層

同隻貓睇醫生先啦, 必要時無人係屋企時用籠養, 唔好比其他貓打佢.               

發表於 昨天 23:29 |顯示全部樓層

你貓貓o係你未接返黎果時都已經唔多食野? 大概食幾少??
如果你養左佢頭3日, 而唔多食野係正常既, 因為去到新環境, 貓貓會十分驚
而一日內柯3次就唔多正常, 除非佢忍住唔去廁所
你朋友為何唔養比你既?
你可以問下佢打齊針未, 絕育未
未的話, 帶去打支防疫針順度body check下 問埋獸醫
貓貓病之前: 冇黎心機, 冇精神, 時時睡, 不想動, 唔食野 , 食好少好少, 飲水少
貓貓死之前: 冇黎心機, 冇精神, 時時睡, 不想動, 唔食野 , 食好少好少, 飲水少 全身毛樹起, 樣子驚慌, 四周沖撞, 辛苦表情......重呼吸, 抖震, 最後奄奄一息, 部分貓死之前會抽搐
我都係養異短架, 有唔明可以pm我, 大家可以交流下心得      

發表於 昨天 23:29 |顯示全部樓層

=========================
腸胃唔好 , 可加吃
益 體 消 化 樂   
http://www.drgoodpet.com.hk/Enzymes.htm

可在貓食開既乾糧/濕糧, 加入"消化烤素/益生菌" 係粉狀, 冇味, 開餐前放乾糧面/混入濕糧, 貓貓會將D粉連糧一齊食落肚
==============
貓貓每日所需水量  
若怕佢唔肯飲水 , 可用 罐頭   1倍水 混和 俾佢食  
==================== ==================== ==================== ======

發表於 昨天 23:32 |顯示全部樓層