寵物論壇 | 獸醫 | ipet | 狗狗論壇 | 狗狗餵養 | 狗狗美容 | 貓咪論壇 | 貓咪餵養 | 貓咪美容 | 龜友論壇 | 水族世界 | 兔兔討論區 | 雀鳥討論區 |

ipet-hk

注冊
查看: 4021|回復: 10

關於貓貓既問題 [複製鏈接]

發表於 昨天 11:28 |顯示全部樓層

我都有養貓貓.........
想答你....
1)貓貓應該飲水喉水係最健康
2)貓貓1日打10個以下既乞痴係正常架.....我隻貓貓都係咁....唔係凍....
3)睇下佢有d咩症狀,再去醫
我想都幫到你......
呢d係我經驗
唔好唔想養o既時候拋棄佢地....好慘架~              

發表於 昨天 11:28 |顯示全部樓層

1.要熟水呢
2.應該是冷親呢!
3.我的貓亦患過感冒,醫生話一是由其他貓傳染,
又或者受天氣忽冷忽熱影響,最易患感冒,
只要讓他有足夠休息,保持溫暖,
盡量保持室內恒溫,尤其不要吹風,
一般很快好翻,
當然看醫有藥食更好,
貓感冒的徵狀先是發燒,眼睛無光澤,四肢乏力,
接著會有眼淚,眼屎,咳嗽,打噴囆的現象.
如果不處理或繼續「冷親」,會變得嚴重
又病菌入侵到氣管,喉嚨會引致肺炎併發症而呼吸困難;
如果病菌入侵入消化器官會造成肚痾現象              

發表於 昨天 11:29 |顯示全部樓層

我的經驗               

發表於 昨天 11:29 |顯示全部樓層

1.熟水,因過濾過既水和水喉水都有菌。
2.我家的貓貓一日都無打過乞痴,但如果你家有特別情「放」除外,建意睇醫生。
3.你首先要你牠保暖,因近日天氣冷,之後牠喝的水也要是溫水,最好不要給牠做運動,如果幾日之後都係一樣,就一定要睇醫生。              

發表於 昨天 11:30 |顯示全部樓層

吾好意思也/.  我仲有1個問題想問!
我想問.  Q:點先知道貓貓發緊燒?
{貓貓既正常體溫係幾多?幾多度先係發燒?}         

發表於 昨天 11:31 |顯示全部樓層

我的貓咪倒十分健康,貓咪打噴嚏不如先留意家居是否有塵垢,因而干擾貓咪的呼吸系統。現在天氣轉冷,是否會介意貓咪去鑽你/妳的被窩呢!飲用水方面我則用過濾水,已經多年了,若是水太凍可以添加小量溫暖水。              

發表於 昨天 11:32 |顯示全部樓層

1.以我多年嘅養貓經驗可以答你.貓飲生水(水喉水)就得架喇.過份保護佢地會無左天然嘅自我保護能力.
2.病嘅貓通常淨係想瞓唔會點陏,没精打彩,連野都唔想食.跟正常嘅時候好唔同.眼同patpat會有不正常分泌.流鼻水.會因唔同嘅病情出現以上病徵.未必樣樣有齊.
3.可以睇多两日或帶佢去相熟嘅寵物店度睇吓攞D意見,至決定帶唔帶佢去睇醫生.              

發表於 昨天 11:32 |顯示全部樓層

佢地其實好casual~飲水喉水已經得架喇~
我隻貓唔係幾打乞痴~不過打下乞痴都唔係大問題~如果日日都打就要注意了
我隻貓以前都試過病~佢病果時會比較遲鈍~會比較鍾意訓教(比平時多)~
同埋你摸下佢個貓鼻都可以知道佢既身體狀況~濕濕地即係好health~              

發表於 昨天 11:33 |顯示全部樓層

首先貓貓的正常體温比人類大概高2-3度,平均正常的體溫是38-39度,間唔中打吓乞嚏是好正常的事,因為這可能是空氣中某些細微物質刺激到牠也未定,如果是感冒會跟人類一樣地昏昏欲睡、食慾不振、打噴嚏,若見以上的情況便應該去睇醫生。如果貓貓發燒了,牠的鼻子會乾的,與及你可以用手放落牠的大腿(那)如果是溫暖的就正常,但如果是熱的就表示發燒,但若果貓貓的體溫高過41度,就會好危險,當然最好係用探熱針,所以若見貓貓有甚麼不對勁的地方,去睇vet是萬全之策了。一般我們會給水喉水給貓渴,但若然問醫生會說給溫暖0既水,但我會給煲過0既水給牠們飲用      

發表於 昨天 11:34 |顯示全部樓層

繼上次既問題之後.我已經明白左好多!
好多謝大家! 但係我又有3個問題想問:
1.貓貓應該飲咩水最健康?{水喉水?熟水?過濾過既水?}
2.貓貓1日打10個以下既乞痴正吾正常?{係咪凍親?}
3.如果貓貓傷風/感冒應如何處理?{除睇醫生}
[因為我怕調理得吾好會演變成大病或其他併發症{touth wood!}]
希望大家可以解答一下=)
盡量詳細小小!吾好copy比我.
1000000000個感激.. .XD